АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРИ КРЪГ ЗА ИЗБОР НА НАСЛЕДНИК НА ТЕРЕЗА МЕЙ

Шестимата претенденти, останали в битката за лидер на британската Консервативна партия
18.06.2019 / 09:54

Във Великобритания днес депутатите от Консервативната партия гласуват във втори кръг за избор на нов лидер на мястото на Тереза Мей. Вечерта кандидатите за поста, които получат повече от 10 процента от гласовете, ще проведат телевизионен дебат по Би Би Си, като този път фаворитът Борис Джонсън е заявил участие.

В надпреварата останаха 6 кандидати, като на днешния втори кръг се очаква Борис Джонсън да получи повече гласове от първия кръг, когато безапелационно спечели 114 от общо 313 гласа. Най-близкият му подгласник бе външният министър Джеръми Хънт с 43 гласа.

Големият въпрос днес е дали аутсайдерът Рори Стюърт - министър за международно развитие, след силното му представяне в дебата по Канал 4, в който не участва Борис Джонсън, ще успее да получи минимум 33 гласа, за да продължи напред.

Всички кандидати, които не успеят да получат този минимум, ще отпаднат. В случай, че всички преминат тази граница, ще отпадне този с най-малко гласове.

Дебатът вечерта се очаква с голям интерес, защото това ще бъде първата публична поява на Борис Джонсън, който е критикуван, че избягва медиите, за да не допуска гафове.

По принцип гласуването на депутатите ще продължи до оставането само на двама претенденти и тогава лидерът на партията ще бъде избран от цялата членска маса, която наброява около 160 000 души.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев