АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОФИЦИАЛНО: САЩ ПРЕДСТАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА F-16

Ф-16
17.06.2019 / 15:51

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев