АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАБЕЛНИ ОПЕРАТОРИ ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ, ОЩЕТИЛИ 3 ТЕЛЕВИЗИИ С 10 МЛН. ЛВ.

Румяна Арнаудова
14.06.2019 / 21:52

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България. Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

60 са телевизионните програми, които петте кабелни оператора са разпространявали неправомерно. Дотук е установено, че щетата от незакупени авторски права - само за Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO и само за 2 месеца - е над 10 милиона лева.

Освен неплащане на авторски права, операторите са подавали и фалшива информация за броя на потребителите си:

„Официално е заявила комисията 1 388 потребителя, а фактически абонатите са 12 620“, беше примерът от кабелен оператор, транслирал телевизионни програми в Сандански, даден от Румяна Арнаудова.

Кабелните оператори са познати на прокуратурата и на МВР, но защо не се е стигнало до търсене на наказателна отговорност досега, ще се проверява тепърва.

Говорителят на главния прокурор се оплака от затруднения, които разследващите са срещнали във всеки град: „Те бяха от различно естество. Уверявам ви получихме отпор от собствениците на кабелните телевизии, имахме и информация за теч и за опити на кабелните оператори да не допуснат извършване на действията, налагаше се да действа и жандармерията, за да встъпим в офисите, които трябваше да бъдат проверени“.

Според изнесеното от говорителя на главния прокурор над 2,4 милиона са потребителите на телевизионни програми у нас, една трета от тях, или близо 700 000, са в сивия сектор, затова и акциите като тази ще продължават заради опасността отново България да бъде в черния списък на нарушителите на авторските права.

Шефът на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев предупреди: „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да е бизнес. Просто целта е този бизнес да не нарушава правата на другите и да бъде в белия сектор“.

Румяна Арнаудова посочи и към теч на информация, който пък е довел до това, че един от кабелните оператори е потърсил телевизиите, за да си плати, а на финала на пресконференцията беше докладвано на Явор Колев от ГДБОП, че въпреки забраната един от кабелните оператори е започнал да я излъчва, така че това е вторично престъпление.

Според участвали в операцията служители на Европол, тя е била най-голямата в Европа за този тип престъпления.

По повод разследването на престъпна схема с кабелно пиратство министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви по-рано днес, че „интелектуалното пиратство за България е един сериозен проблем“.

Той подчерта, че МВР не би следвало да носи отговорност заради спрените доставки на интернет и телевизия за хиляди граждани в страната и изрази разбиране към засегнатите граждани от полицейската акция. Според него вината носи този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев