АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОДОКЛАД: БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ МАСОВО С БЕЗПЛАТЕН WI-FI

Телефон
14.06.2019 / 10:22

България се нарежда на 24-то място сред страните в Европейския съюз в панела "Цифрови обществени услуги" в доклада на Европейската комисия за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Страната ни се представя много добре в предлагането на цифрови обществени услуги на предприятията. Тя е подобрила резултатите си от предходната година и показателят ѝ вече достига 96 от 100, при средна стойност за ЕС от 85.

Броят на ползвателите на електронното управление също се е увеличил в сравнение с предходната година, като 61 % от потребителите на интернет подават формуляри онлайн, почти колкото средната стойност за ЕС от 64%.

При услугите на електронното здравеопазване България заема 23-то място в ЕС, като 10 % от българите са използвали услуги в областта на здравеопазването, предоставяни онлайн. Услугата на електронна медицинска рецепта се използва от 7 % от общопрактикуващите лекари, а 20 % от тях обменят медицински данни.

Докладът показва, че страната ни е постигнала значителен предък в изпълнението на своята стратегия за развитие на електронното управление и е започнала разработването на архитектурна рамка, която е основно изискване за прилагане на политиката за електронно правителство.

Експертите посочват, че българската система обмен на информация от регистрите — RegiX, вече е въведена в експлоатация и позволява на администрациите достъп до данните в регистрите и базите данни

на други услуги от публичния сектор. Широкото ѝ използване обаче все още се възпрепятства от остарялата нормативна уредба.

Критики България среща заради забавения процес по въвеждането на нови документи за самоличност с електронна идентификация и електронен подпис. В този контекст се споменава и Националната здравна стратегия 2014 - 2020г, която включва въвеждането на интегрирана информационна система чрез развитието на електронно и мобилно здравеопазване. Тя трябва да намали времето, необходимо за предоставяне на здравни грижи на пациентите, да подобри качеството на грижите и лечението. Проектът обаче има сериозно закъснения в изпълението.

Като голям успех се определя изключително високата активност на българските общини, които са кандидатствали по програмата за безжична интернет връзка за гражданите на обществени места - WiFi4EU. България се нарежда на престижното второ място по брой на общините, обхванати от тази програма.

Регионът с най-висок процент финансирани общини е Североизточният, където 49% от общините получават ваучери за безплатна онлайн връзка. На второ място е Югозападният регион с 46%, следван от Северният централен с 44%.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев