АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ПОЗНАВАТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ СИ ИЗВОРИ, УСТАНОВИ ПРОФ. КИРИЛ ТОПАЛОВ

 Македонците не познават историческите си извори, заяви проф. Топалов
13.06.2019 / 11:55

Преди дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, отново не е постигнала съгласие относно Гоце Делчев. Пред bTV бившият ни посланик във Ватикана и член на съвместната българо-македонска експертна комисия проф. Кирил Топалов призна, че това е било очаквано, тъй като именно Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме.

Той обясни, че по време на дискусията българските експерти от комисията са помолили македонските си колеги да цитират изворите, от които черпят историята си, но те не са могли да го сторят.

Оказа се, че македонците не познават историческите си извори, заяви проф. Топалов.

България няма да прави компромиси с Македония за историята, отсече Захариева

Той обясни, че македонците се опитват да наложат тезата, че Гоце Делчев е македонец, понеже е роден в Кукуш. Проф. Топалов обаче е категоричен, че Гоце Делчев е българин и датата за честване на паметта му не трябва да бъде 7 октомври, както предлагат експертите от Северна Македония.

Той заяви, че съзнанието в социалната общност в Македония е промито. "Още от малки децата ги учат, че са македонци, а не българи, че българите са били варвари, фашисти и окупатори", поясни той.

Според него най-важното е да успеем да накараме македонския научен елит да признае събитията до Втората световна война, тъй като дотогава те имат българско национално самосъзнание, въпреки че са извън границите на страната ни.

Проф. Топалов призна, че ситуацията се променя след Втората световна война. Съзнание, изграждано много десетилетия, не се променя за няколко месеца, категоричен бе той.

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев