АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОРИТЕ ЗАПОЧВАТ ГЛАСУВАНЕ ЗА НОВ ЛИДЕР НА ПАРТИЯТА

Борис Джонсън и Тереза Мей
13.06.2019 / 08:11

Днес е първият кръг от гласуването за нов лидер на британската Консервативна партия след оттеглянето на Тереза Мей. Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит сред 10-те кандидати да спечели надпреварата, но историята показва, че при подобна сложна процедура на гласуване изненадите не са рядкост.

Днешният първи кръг ще се състои между 12 и 14 часа българско време. Всички кандидати, получили по-малко от 5 процента от гласовете на депутатите от Консервативната партия ще бъдат елиминирани. Ако обаче всички кандидати получат над 5 процента, тогава надпреварата ще напусне този с най-малко гласове. Кандидатите освен това разполагат със срок до 15 часа на следващия ден да се оттеглят, ако преценят, че нямат шанс да продължат напред при второто гласуване, което е насрочено за 18 юни. Разликата е, че във втория кръг кандидатите ще се нуждаят от най-малко 10-процентна подкрепа. Вечерта на тази дата ще се проведе телевизионен дебат между оцелелите кандидати.

На 19 и 20 юни се очакват поредните гласувания, докато не останат само двама кандидати. Те ще разполагат с един месец да водят кампания за получаване на подкрепа от всички членовете на Консервативната партия, общо около 160 000, които ще определят новия лидер с гласуване на 22 юли.

Междувременно кандидатите, които се надяват страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, включително Борис Джонсън, бяха окрилени след като Камарата на общините гласува с 11 гласа мнозинство за отхвърляне на процедура на опозицията за блокиране на Брекзит без споразумение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев