АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В СЛИВЕН СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА С ЦЕЛ СЕКСУАЛНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

03.06.2019 / 17:28

През юни 2019 г. Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен ще проведе информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация и насилствена проституция.

Партньори на МКБТХ – Сливен по време на кампанията ще бъдат Община Сливен, Териториален сектор „БОП” – Сливен, Ямбол, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Затвора Сливен, МКБТХ – Бургас, Фондация „Инициатива и съпричастност”, Сдружение „Лекари на света” и Кампания А21 България.

Инициативата акцентира върху целенасочена работа по превенция с най-уязвимите групи, с цел повишаване информираността по проблемите, свързани с трафика на хора – рискове, методи на въвличане и начини за предпазване от попадане в сексуална експлоатация, както и популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Друг акцент в рамките на кампанията е организирането на специализирано обучение за полицаи и социални работници на тема: „Национален механизъм за насочване на жертви на трафик на хора и ролята на служителите в идентификацията и подкрепата на жертвите”.

Целта на обучението е да се постигне по-добра и ефективна координация между специалистите въвлечени в процеса от идентификация, през закрила и насочване до последваща реинтеграция и мониторинг на случаите съгласно Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик, като рамка за сътрудничество и отговорност на всички заинтересовани страни за спазването на човешките права на жертвите на трафик и предоставянето на ефективна грижа на пострадалите.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев