АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИЯТА НА ОРБАН МОЖЕ ДА НЕ ОСТАНЕ В ЕНП В НОВИЯ ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Виктор Орбан
31.05.2019 / 13:58

Управляващата партия ФИДЕС може да се присъедини към нова група в Европейския парламент, ако пребиваването в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) не е в съответствие с националните интереси на Унгария. Това обяви премиерът Виктор Орбан пред държавното радио.

Членството на ФИДЕС в ЕНП беше замразено през март заради незачитането от страна на Орбан на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"Ние сме членове на ЕНП към момента и ще видим в каква посока върви ЕНП... дали можем да ѝ повлияем и дали тя е в съответствие с интересите на Унгария и унгарския народ", коментира Орбан.

"Ако да, тогава ще останем, ако не, ще отидем в нова формация", заяви той, без да казва към коя група може да се присъедини ФИДЕС.

ЕНП спечели евроизборите в неделя, но с доста по-малко депутатски места, което я задължава да сформира коалиция с поне две други групи, за да получи мнозинство в Европейския парламент.

Опитът на Орбан да ухажва лидери на крайнодесни партии в навечерието на европейските избори обезпокои повечето други партии, които са членове на ЕНП.

Орбан също така каза, че Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия - са се разбрали да имат обща позиция при избора на нови ръководители на институциите на Европейския съюз.

Що се отнася до новия председател на Европейската комисия, той изтъкнал, че ще подкрепи кандидат, който е против мигрантите, има "национални чувства" и е "готов да защити" християнската култура.

"Имаме предвид такъв кандидат, не само един", посочил Орбан, отказвайки да каже имена.

ФИДЕС спечели повече от 52 процента от гласовете на Унгария в евроизборите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев