АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТХВЪРЛИХА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТОТО НАД ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ

Народно събрание
29.05.2019 / 13:04

143 депутати от управляващите в 44-то народно събрание единодушно се противопоставиха на ветото на президента Румен Радев върху Закона за държавната собственост. Това е поредното президентско вето, отхвърлено в парламента.

Законът за държавната собственост бе приет на 15 май. Основната му цел е да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор.

С измененията, според вносителите, се предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване. Същевременно стана ясно, че с този закон се цели и безвъзмездно предоставяне на държавата на общинската собственост, която е в регистрите.

Държавният глава наложи вето на закона на 27 май. Според него не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Румен Радев възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Според него тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процеса на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев