АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ТРЪГВА НА ИЗБОРИ ЗА ЛИДЕР

Корнелия Нинова
27.05.2019 / 21:27

На лидера на БСП Корнелия Нинова ѝ трябва време за анализ на резултатите. За момента голямата тревога на столетницата е ниската избирателна активност. Резултатите били урок за всички политици и затова защо хората не ги харесват.

Ниската активност прави значим купения, корпоративния вот, каза тя.

Брифингът на "Позитано" 20 бе първата изява на Нинова след вчерашния вот на европейските избори, на който БСП остана втора политическа сила с разлика от над 6% след ГЕРБ.

Нинова поздрави всички, които са излезли пред урните. Лидерът на столетницата благодари на избирателите и активистите. Продължаваме напред със същите сили, заяви Нинова.

Според първоначалните анализи твърдото ядро на БСП е излязло да гласува. Нинова опроверга обратните твърдения и посочи цифрата на натрупаните гласове - 450 005.

Само левите увеличавали гласовете си спрямо предходните евроизбори, като това не се наблюдавало при всички останали партии. Само левите увеличавали и броя на евродепутатите си. БСП е пета в социалистическото семейство в Европа. Освен това обаче Нинова подчерта и че БСП консолидира левия вот и това е ясно от резултатите на останалите леви, които събират общо по-малко от 2%.

Ние загубихме тези избори, призна лидерът на БСП.

Корпоративен вот и вътрешни битки попречили за победата.

Утре левицата се събира на пленум. Отговорността трябва да е на всички, изтъкна тя.

Нинова предлага да се свикат общински конференции, за да се анализира защо се е стигнало до загубата. Тя предлага смяна на ръководството по места.

Корнелия Нинова предлага и избор на нов лидер по новия устав.

"Ще се явя на избор пред цялата партия", обяви соцводачът, но отрече в момента да е лидер в оставка.

Червените трябва да определят правилата за избор на лидер от членовете на партията. За тази цел Националният съвет трябва да стартира процедура. До тогава Нинова остава начело на партията.

"Сега всички вътре в партията имаме нужда от доверие, от легитимност", смята лидерът на столетницата. По отношение на резултатите от изборите обаче, по думите ѝ, отговорността е солидарна.

БСП продължава да иска предсрочни избори.

Нинова призна, че партията не е успяла да привлече протестния вот. Резултатът на БСП от вчера се дължи на външни и вътрешни причини. Външна причина бил страхът у хората, а вътрешните - тепърва ще се анализират.

Партията влиза в Народното събрание с конкретни планове за промяна в закона за КПКОНПИ (антикорупционния закон - бел. ред.) и за европейските прокурори.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев