АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕРЕЗА МЕЙ ПОДАВА ОСТАВКА КАТО БРИТАНСКИ ПРЕМИЕР И ЛИДЕР НА ПАРТИЯТА НА 7 ЮНИ

Тереза Мей
24.05.2019 / 15:09

Тереза Мей обяви днес, че на 7 юни ще подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на управляващата Консервативна партия, съобщава Ройтерс.

„Ще се оттегля като лидер на Консервативната партия в петък, 7-и юни, за да може да бъде избран мой наследник“, заяви Мей в прочувствена реч пред премиерския офис на „Даунинг стрийт“ 10.

"Направих всичко по силите си, за да изпълня британския вот в подкрепа на Брекзит. Направих всичко, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят договорената от мен сделка с ЕС", посочи Тереза Мей и допълни: "Дълбоко съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит".

Настоящият британски премиер подчерта, че ще продължи да изпълнява функцията си на премиер до избирането на нов лидер на Консервативната партия.

Тя отбеляза, че надпреварата за лидерство в управляващата партия ще започне през седмицата, последваща нейната официална оставката, и че Нейно Величество кралицата е информирана за намеренията ѝ. „Ще продължа да служа като премиер до приключване на процеса“, каза тя.

Тереза Мей заяви, че може да бъде постигнат консенсус относно Брекзит само ако всичките страни са готови да постигнат компромис.

В края на изявлението си Тереза Мей през сълзи заяви:

„Скоро ще напусна поста, който заемах и който беше най-голямата чест за мен. Бях втората жена министър-председател и със сигурност няма да съм последната. Тръгвам си без неприязън и с огромна благодарност, че имат възможността да служа на страната, която обичам“.

И добави: „Стремях се да направя Великобритания страна, която работи не само за привилегированите, но за всички хора. И да изпълня решението, взето на референдума за членството в ЕС. Въпреки всички очаквания, британският народ гласува да напусне ЕС. И днес съм така сигурна, както и преди три години, че в една демокрация, ако дадете на хората избор, имате задължението да изпълните тяхното решение“.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че председателят Юнкер е проследил „без радост“ обявената от британския премиер Тереза Мей оставка.

„Председателят много обичаше и ценеше работата си с премиера Мей и както е казвал и преди, за него тя е смела жена, която уважава много. Той също така ще уважава и ще установи работни отношения с всеки нов премиер, който и да е той, без да прекъсва връзките си с министър-председателя Мей“, добави Андреева.

Тереза Мей завещава на своя наследник една дълбоко разделена държава и политически елит, който се намира в задънена улица относно това как, кога и дали изобщо Великобритания да напусне Европейския съюз.

Оттеглянето на Мей безспорно ще засили Брекзит кризата, тъй като новият лидер вероятно ще настоява за по-решителен развод на Великобритания с ЕС, което изглежда ще увеличи шансовете за още по-сериозна конфронтация с Европейския съюз и за предсрочни парламентарни избори.

Агенция Ройтерс напомня, че всичките водещи претенденти за поста на Тереза Май искат по-твърда сделка за развода, въпреки че ЕС заяви многократно, че няма да предоговаря Договора за оттегляне, който беше подписан между двете страни през миналия ноември.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев