АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НАРЕДИ ПРОВЕРКА НА ТВЪРДЕНИЯ ЗА НАДПЛАТЕНИ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ ЗА 6,5 МЛН. ЛВ.

Сотир Цацаров
22.05.2019 / 12:53

Прокуратурата ще проверява партийните субсидии за 2018 година. По разпореждане на Обвинител номер едно Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура ще установява дали са платени 6,5 милиона лв. повече на партиите.

Информацията за надплатените милиони, на партиите, имащи право да получават пари от бюджета, дойде от екипа на „Шоуто на Слави“. Оттам са изчислили, че вместо по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, както казва Законът за политическите партии, влезлите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева.

Така се получавало, защото към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия са били добавени и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, гласовете за независимите кандидати за депутати, и на онези, гласували с опцията „Не подкрепям никого“.

Сега главният прокурор иска от административните прокурори да установят нарушена ли е била законовата схема за разпределение на субсидиите, като за целите на проверката ще се изиска информация от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. Краен срок не е посочен.

Преди да стане известно за прокурорския интерес към партийните субсидии, но след „Шоуто на Слави“ от понеделник, премиерът Бойко Борисов заяви, че партията му е готова да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии, а извънпарламентарни формации призоваха за незабавна прокурорска намеса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев