АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРОШЕНКО ОТИВА НА СЪД ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА

Петро Порошенко
21.05.2019 / 22:05

Държавното бюро за разследване на Украйна възбуди наказателно дело за държавна измяна срещу бившия президент Петро Порошенко, съобщиха от пресслужбата на министерството. Причината за разследването е заявление от Андрей Портнов, бивш заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович.

Става дума за събитията от ноември миналата година, когато кораби на украинския флот се опитаха да преминат от Черно море в Азовско море през Керченския проток и бяха задържани от руски граничари.

Портнов обвинява Порошенко, че той, като държавен глава, е извършил предателство, като е изпратил моряци в Керченския проток.

Освен обвинението в държавна измяна, делото съдържа и пледиране за „действия, насочени към насилствено изменение или премахване на конституционната система и към изземване на държавната власт” и „злоупотреба на служебно лице с власт или служебно положение”.

Андрей Портнов е заместник-ръководител на президентската администрация на Виктор Янукович. Той напуска Украйна през февруари 2014 г., веднага след държавния преврат и оттогава живее в Москва и Виена.

Друг съдебен процес ще бъде свързан с телевизионния канал "Прямой", който, според Портнов, Порошенко също купува за пране пари.

Източник: БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев