АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

10 ДНИ ПРЕДИ ЕВРОВОТА: БСП И ГЕРБ ДВИЖАТ НАРАВНО, ДЕЛЯТ ГИ 0,4%

БСП води с малко. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
17.05.2019 / 13:20

Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент на 26 май. Което може да поднесе изненади и опровергае предварителните прогнози.

Броят на избирателите, които не са определили своя вот е 29,3%, а твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%, сочи проучването на Изследователски център "Спектър", направено по поръчка на Института за модерна политика.

10 дни преди евровота, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, са практически изравнени. За БСП ще гласуват 33,4%, а за ГЕРБ - 33%. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой. Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите.

ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

Все по-интересна става предизборната борба от гледна точка дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%.

В левия сектор прави впечатление възходящата линия на "Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно "Демократична България – Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. "градска десница" - 4,1%.

Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на "Воля" (1,7%) и "Атака" (1,3%) в кампанията, засега те изостават.

 

Изпълнител на проучването е Изследователски център "Спектър". Възложител и финансиране: Институт за модерна политика.

Методът на проучването е полустандартизираното "лице в лице" интервю сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 7-14 май 2019 г.

https://www.dnes.bg/evroizbori-19/2019/05/16/10-dni-predi-evrovota-bsp-i-gerb-dvijat-naravno-deliat-gi-0-4.410497

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев