АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩА С ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯ ВСС ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Президентът Румен Радев
17.05.2019 / 09:24

Със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев продължават президентските консултации, свързани с процедурата за избор на нов главен прокурор. Държавният глава Румен Радев вече разговаря с главния прокурор, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, главния съдебен инспектор и правосъдния министър.

След срещите изявления имаше само от поканените от президента, но след всяка от тях следваше прессъобщение. Румен Радев прави тези консултации, защото има високи обществени очаквания към следващия главен прокурор като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Според държавния глава, обществото трябва да бъде убедено в прозрачността на процедурата и че професионалната компетентност и изявената независимост са от изключително значение, че от съдебния инспекторат се очаква да е ефективен гарант, че кандидатстващите за ключовата позиция магистрати отговарят на необходимите критерии.

Румен Радев е категоричен, че отклонения по отношение независимост, морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество на кандидатите, както и формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор, могат да компрометират както самия избор, така впоследствие и дейността на прокуратурата.

Срещата с Боян Магдалинчев е последната от срещите на президента с представители на изпълнителната и съдебната власт.

Президентът Румен Радев планира да разговоря и с представители на неправителствени организации, ангажирани със съдебната реформа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев