АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТАТА ПО СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ СЛЕД ЕВРОИЗБОРИТЕ

Бисер Петков
15.05.2019 / 15:48

След края на месец май ще продължим работа в посока преработка на Националната стратегия за детето, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от агенция "Фокус". Той допълни, че проектът за стратегията във вида, предложен за обществено обсъждане в началото от годината, е спрян. "Това е разпореждането и на министър-председателя и то е изпълнено", припомни Бисер Петков.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се възмути, че се организират протести срещу една несъществуваща стратегия, като постоянно се изричат лъжи.

"На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин, като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма", каза още Борисов.

Самият Петков пояснява, че съществуването на актуална Национална стратегия за детето се изисква от Закона за закрила на детето. Той изрази надежда, че след края на май обстановката ще бъде по-нормална и ще може да се води диалог, така че предложеният проект да бъде преработен.

Според него в момента лозунгите са повече от предложенията. Според Бисер Петков в публичното пространство има доста спекулации и фалшиви новини, свързани с текстовете на стратегията. "Подчертавам, че протестите, които продължават да се генерират в социалните мрежи срещу тази стратегия, нямат основания", добави той.

Омбудсманът иска изцяло нова стратегия

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изрази мнение, че този проект на Национална стратегия за детето трябва да бъде изцяло оттеглен от правителството и обсъждането да бъде прекратено. Тя вижда сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите, което драстично раздалечава техните позиции.

"Мълчанието на всички отговорни институции и неглижирането на недоволството на реакциите срещу документа доведе до противопоставяне граждани срещу граждани, родители срещу родители, организации срещу организации. Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество. Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство", пояснява Манолова.

Омбудсманът настоява да бъде организирана широка и задълбочена експертна и обществена дискусия за изготвянето на новия документ за детето, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството.

Източник: Дневник

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев