АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАПОЧВА ПОРЕДИЦА ОТ СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРА НА СЛЕДВАЩ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Президентът Румен Радев
13.05.2019 / 08:06

Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът Румен Радев започва поредица от среща във връзка с критериите за избор и правомощията на следващ главен прокурор. Първата е с настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септемви. Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. "трима първи в съдебната система" – главеният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В рамките на консултациите, които ще продължат през следващите два месеца, държавният глава ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той – кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Това конститутиционно правомощие, както интересът на Румен Радев по темата "Съдебна реформа и справедливост", обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев