АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ НОВИ ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ СА ОДОБРЕНИ ОТ ЕК

Янко Иванов
10.05.2019 / 15:06

Овцевъдите могат да разчитат на три нови държавни помощи, одобрени от Европейската комисия, за подобряване на общата производителност чрез намаляване на производствените разходи. Бюджетът е 3,5 милиона лева, посочи заместник-министърът на земеделието Янко Иванов при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец.

Нотифицирана е държавна помощ от 2,5 милиона лева за изграждане на малки кланици, заяви ресорният заместник-министър Янко Иванов и поясни, че в момента акцентът е върху селекционното животновъдство:

„Ние трябва да работим да увеличим качеството на това, което се предлага чрез подобряване на селекцията и репродукцията на животните“.

Иванов увери, че напълно е приключил проблемът с чумата по овцете и козите, а всички засегнати стопани в Южна България са си получили компенсациите.

Проблемите в бранша обобщи Димитър Петков от Търговище, който отглежда овце от 37 години:

„Липсата на чобани, ниски изкупни цени. Млякото е 1-1,15 лв. най-много, агнешкото – 4,60 лв., което изобщо не е задоволително. Мъчим се, просто от любов ги гледаме още+.

200 фермери и производители на храни и техника участват в Събора на овцевъдите, представени са 25 породи овце и кози.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев