АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛЯЗОХА ОТНОВО НА ПРОТЕСТ

Хора с увреждания излязоха на протест срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности
09.05.2019 / 19:18

В деня на Европа хора с увреждания излязоха на протест срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности. Протестиращите се събраха пред социалното министерство, като носеха стикери със затворнически номера, а всеки номер показваше броя на часовете лична помощ, изчислени по методиката.

Хората поставиха и по-ниския коефициент, по който се умножават точките на пълнолетните хора с увреждания, в сравнение с този при децата, и припомниха, че с възрастта потребностите на човек с увреждания нарастват.

Часове след протеста социалният министър Бисер Петков обясни, че законът за личната помощ предвижда ограничен брой часове асистентска грижа през първите две години, а дали ще има промени в него, ще се реши в рамките на следващата една година. От началото на април по новата методика е направена оценка на 214 лица с увреждания.

Мъждукащо живеене, а не достоен живот - това дава новата методика за оценка на потребностите, от която ще зависи броят на часовете лична помощ от 1-ви септември. Мнението е на Ваня, по образование психолог, по съдба - човек в инвалидна количка, който има нужда от ежедневно съдействие за по-голямата част от дейностите си. Тя дава като пример един от въпросите в методиката, по който се оценяват потребностите й от личен асистент.

"Самостоятелно и осъзнато може да пазарува. Значи аз мога осъзнато да разпределям бюджет, да избирам асистент, да пазарувам, да правя избори, но аз не мога да се придвижвам сама. Там се оценява от 0 до 4, като 0 е нямаш нужда от помощ, а 4 е имаш тежка зависимост и силна нужда от помощ. В такава формулировка аз къде съм?" - пита Ваня.

Личните изчисления на Ваня по методиката й носят 114 часа месечно или по 5 часа на ден. По думите й ограниченият брой часове и ниското заплащане на час ще направи доста трудно намирането на асистенти, които да си вършат добре работата.

В отговор на протеста социалният министър Бисер Петков припомни свършената до момента работа с приемането на четири закона, свързани с хората с увреждания. Петков подчерта, че законът за личната помощ не е писан от правителството, а ограниченията в него са временни.

От своя страна Ваня сподели, че въпреки нарастващите с възрастта нейни потребности и трудностите на майка й да се грижи за нея, тя не желае да отиде в институция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев