АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В МАРША НА "БЕЗСМЪРТНИЯ ПОЛК" В СОФИЯ

"Безсмъртният полк" в София 2019г
09.05.2019 / 18:56

Денят на победата беше отбелязан и с шествие на "Безсмъртния полк" в София и други български градове. Маршът отбеляза 74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Участниците се събраха пред паметника на Незнайния войн, където тази година в полагането на цветя се включи и руският посланик Анатолий Макаров.

Участниците в марша на „Безсмъртния полк” се събраха в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война.

Към шествието се присъединиха лидерът на БСП Корнелия Нинова и бившият президент Георги Първанов. Присъстваха и депутати от БСП, сред които бяха забелязани Таско Ерменков и Нона Йотова, представители на "Атака" и български ветерани и представители на военно-патриотични организации, които носеха портрети на свои близки, загинали във войната, български и руски знамена, както и потрети на Ленин и Сталин.

На всички беше раздадена "Георгиевска лентичка". Черно-оранжевите ленти се раздават от 2005 г. като част от честванията за Деня на победата.

След това шествието премина по улиците на София, за да стигне до Паметника на Съветската армия, където също бяха положени венци. Грета Ганчева поздрави участниците с изпълнението на победния химн "День победы".

България е призната за една от най-активните страни, от тези в които се провеждат мероприятията, коментира още председателят на Координационния съвет на руските съотечественици в България Марина Дадикозян, цитирана от ТАСС.

"В момента в България живеят само 40 души, повечето от тях не могат да участват в мероприятието "Безсмъртния полк" тъй като здравето не им позволява", каза пък председателят на Българския съвет на руските ветерани от Втората световна война Игор Завялов.

Идеята за "Безсмъртния полк" се ражда през 2012 г. Група журналисти в сибирския град Томск, които работят в независимия телевизионен канал TV2, приканват хората да излязат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната. През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от президента Владимир Путин. През 2015 г. "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва, припомня

Дир. бг.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев