АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ ПО ДВЕТЕ МЕТОДИКИ

НОИ
07.05.2019 / 07:54

От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на заявлението за отпускане на пенсия. Чрез него служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) ще изчисляват по служебен път коя методика за пресмятане на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек - старата или новата.

В събота влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията - по т.нар. „нова“ - с осигурителния доход след 2000 година, или по старата - с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997 година и осигурителния доход след тази дата.

В новия образец на заявлението хората трябва изрично да посочат, че желаят изчисление по старата методика и да отбележат кои са въпросните три години. Тогава експертите на НОИ ще пресметнат и по новата методика, след което ще се отпусне по-благоприятният размер на пенсията.

Изчисленията на прогнозния ѝ размер се правят с обновения електронен калкулатор, който беше качен на сайта на НОИ в петък. Ако хората нямат компютър и интернет, могат да ползват услугите на служителите на Института в териториалните му поделения, в изнесените приемни или мобилните екипи, които тръгват на обиколки по график от днес.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев