АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАПА ФРАНЦИСК ПРИСТИГНА В БЪЛГАРИЯ

Президентът Румен Радев и папа Франциск
05.05.2019 / 11:21

Самолетът на папа Франциск кацна на правителствения ВИП на летище София около десетина минути преди 10 часа, малко по-рано от предвиденото по програма. На българска земя папата беше посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. След среща на четири очи между двамата, те си размениха подаръци. От българска страна той получи обещаните от премиера кисело мляко, омофор и златовезана икона.

Докато очакваше кацането на самолета, премиерът Борисов разгледа т. нар. папамобил - автомобилът, с който ще се премине главата на Римокатолическата църква в центъра на столицата ни сред граждани. На правителствения ВИП на летището, където за посрещането на Светия отец беше строена гвардейска рота, деца в народни носии подариха цветя на папата.

Експертите коментираха като много важен акцент от визитата братската прегръдка между папа Франциск и западно и средноевропейският митрополит Антоний.

След това пътят на папата продължи към президентството на Република България. На площад "Ат. Буров" се проведе официалната част от посрещането на главата на Римокатолическата църква. В момента приключи срещата на четири очи между него и българския президент Румен Радев.

В рамките на тридневното си пътуване папата ще посети София и Раковски. Светият отец ще се срещне с представители на държавната власт, на дипломатическия корпус и на вероизповеданията, а гражданите ще могат да участват в общо пет събития в столицата и Раковски. Мотото на посещението на папа Франциск е "Мир на земята". Това е второто посещение на глава на Римокатолическата църква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

На обяд Светият отец ще се помоли пред иконата на светите братя Кирил и Методий в храм-паметника "Александър Невски". Папа Франциск ще отправи и традиционното си неделно обръщение към католиците на площад "Александър Невски", след което ще се отправи към площад "Александър Батенберг", за да мине сред хората със своя папамобил. В късния следобед отново на този площад папата ще участва в Света литургия.

Във втория ден от апостолическото си пътуване Светият отец ще посети град Раковски и ще се срещне с католическата общност. Вечерта папа Франциск ще се върне в София за кулминацията на посещението си - послания за мир с представители на различни вероизповедания.

Във вторник сутринта папата ще си тръгне от страната ни и ще замине за Северна Македония.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев