АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 8 ДО 10 МАЙ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН

Национален фестивал на детската книга
03.05.2019 / 14:16

От 8 до 10 май 2019г., по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XXI Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на Цвета Караянчева – Председател нa 44–тo Народно събрание. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 21 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 16 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен.

Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, а в него със свои изпълнения ще се включат: вокална формация към детски хор „Милка Стоева”–гр. Бургас, детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен, балет „Барби”–гр.Сливен и акробалет „Тиара”– гр. Айтос. С изпълнение на „Тракийска мелодия” в спектакъла ще се включи и малкият гайдар Денчо Петров. Официалният старт на фестивала беше даден от г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов; представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство„Фют” и презентация на издателската продукция на Ателие за българска детска литература „Горната земя”; Национален пленер за детска рисунка на тема „Едно невероятно пътуване във времето”; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; Отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”, Националния пленер за детска рисунка „Едно невероятно пътуване във времето“ и VIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

На площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата ИК „ПАН”, ИК „ФЮТ”, ИК „Дамян Яков”, ИК „Жанет 45”, ИК „Софтпрес”, ИК „Ентусиаст“, ИК „Кибея”, Ателие за българска детска литература „Горната земя“ и др.

На 9 май, в ДТ “Ст.Киров“, ще се състои и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от гр. Бургас, Ботевград, Пловдив и Сливен. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

За пръв път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

На 10 май, от 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето” и концерт.

Фестивалът ще бъде закрит на 10 май с концерт на откритата сцена до базара за книги. Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев