АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВО ХРИСТОВ: СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е ПАГУБНО ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Иво Христов
03.05.2019 / 09:36

„Българският дневен ред е по-различен от европейския. Ние имаме да решаваме фундаментални национални въпроси, като правовата държава, законността, борбата с корупцията и връщането на принципа на разделението на властите“. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Иво Христов пред радио "Фокус". Той добави, че това са дебати от началото на 90-те години, които всички сме мислели за решени.

„Те постепенно започнаха да ерозират по време на управлението на ГЕРБ. Към днешна дата няма разделение на властите, имаме, меко казано, спорна свобода на словото, а за законност е трудно да се говори“, коментира Иво Христов. Той подчерта, че България е част от ЕС, трябва да действаме без комплекси и да се интегрира в новата европейска отбрана, ако тя получи някакъв развой. По думите му обаче, по тази тема правителството е пасивно. Иво Христов бе категоричен, че българските евродепутати трябва да продължават да бъдат адекватни в своите гласувания - там, където се изисква сплотено, национално гласуване.

„В кампанията влязохме през българската вътрешна политика, а не през европейските теми и в това няма нищо лошо. Нашата вътрешна политика вече е част от европейската и не й е чужда“, каза Иво Христов. Той коментира, че корупцията, която е проблем, идентифициран от Европа и поставен под наблюдение, излиза наяве и вече е трудно да не бъде забелязвана.

„Мониторинговият механизъм не дава никакъв резултат, с годините той се политизира и се превърна в инструмент за подкрепа от страна на ЕНП към ГЕРБ. Непосредствено след последния доклад, който бе изтълкуван положително от близките до властта медии, гръмнаха скандалите „Апартаментгейт“, къщите за гости и много други, които опровергаха констатациите на доклада", коментира още Христов. Кандидатът за евродепутат добави, че българската мечта да влезем в Шенген вероятно няма да се сбъдне, защото предстои той да бъде преформатиран. „Френският президент поиска предоговаряне на Шенген, защото в сегашния си вид той не функционира“, припомни Христов.

Кандидатът за евродепутат бе категоричен, че БСП има национална задача на тези избори – да предизвика предсрочни избори, защото сегашното управление е пагубно за демокрацията в България. „Скоро вместо избори ще имаме демократична бутафория и утвърждаване на назначенците на ГЕРБ на всички нива“, заяви той.

Ако жертваме социалната държава, ще загубим всичките си постижения.

„Основната криза в ЕС е процедурата по Брекзит, която остава неясна и блокира съюза. Заедно с нея имаме едно институционално задръстване на Съюза“, каза още Иво Христов. Кандидатът за евродепутат от листата на левицата коментира, че френският президент Макрон неведнъж е казвал, че ЕС функционира трудно с настоящите страни членки. „Същевременно обаче той води разговори, на места и преговори, с други страни кандидати за членство в посока Турция и Западните Балкани. В резултат на това, Макрон дава определени надежди и някакъв неясен бъдещ хоризонт на всички кандидати, които не е в състояние да изпълни“, добави Христов. Той заяви, че каквито и клетви да се изричат за това, че Европа трябва да постигне своята географска цялост в рамките на ЕС, ясно е, че тя не е готова за това.

Иво Христов коментира още, че Брекзит е въпрос, който рано или късно трябва да бъде приключен, дори и без постигането на споразумение между Великобритания и ЕС. „След това ще можем да се върнем към рутината на съюза – икономическите въпроси, въпросите по отбраната и общата външна политика, които напредват много бавно. Освен това, в краткосрочен план след евроизборите, е необходимо да се формират мнозинството в новия Европейски парламент и Европейската комисия. Това ще бъде трудно, не само защото новият ЕП ще бъде доста по-шарен, но и защото бъдещата Европейска комисия ще се формира бавно“, обясни той.

Иво Христов каза, че ценностите на ЕС не са сбъркани, той е добре заложен, но с годините се е отдалечил от първоначалния проект, който не е само икономически. Той добави, че ЕС като проект е достигнал своята зрялост около 2000-та година и оттогава не успява да реши проблеми като обща външна политика и обща политика по отбрана и сигурност, които по думите му ще занимават и през следващия мандат европейските институции.

„В последните години виждаме, че Европа няма куража и волята да налага своите условия на външнотърговските си партньори. Европа е достатъчно силна икономически, за да може да поставя условия – например да отказва да внася продукти, произведени от детски труд. Вместо това, в името на конкурентоспособността, ЕС жертва собствените си социални достояния. Европа без социалната държава не би била същата. Ако жертваме социалната държава, ще загубим всичките си постижения“, каза още Иво Христов.

http://www.glasove.com/categories/novini/news/ivo-hristov-segashnoto-upravlenie-e-pagubno-za-demokraciyata-v-bylgariya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев