АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“

„Нестинарка“
03.05.2019 / 07:59

Майските дни на културата „Сливенски огньове“ официално бяха открити. Началото беше дадено снощи в Драматичния театър „Стефан Киров“ с балет „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов, поставен от Държавна опера-Стара Загора. Събраните средства от входа ще бъдат преведени по сметката за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк.

След спектакъла, на площад „Хаджи Димитър“, жителите на Сливен и гости на града имаха възможност да гледат нестинарски танц на формация „Огнена мистерия“. За целта беше отделено и специално място за жаравата.

В края на вечерта, след дефиле на факлоносци – ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ ПГХТ „акад. Неделчо Неделчев“, кметът Стефан Радев официално запали символния огън.

„Уважаеми съграждани и гости на Сливен, oгънят като символ на пречистването и светлината, е велика сила, която създава, движи и осветява битието. Затова за нас нас е чест да запалим и да предадем нататък огънят като символ на сливенските Майски дни на културата. Една светла традиция, завещана ни от тези, преди нас. Традиция с богата история, която ни прави горди, че сме наследници на едно от най-пламенните огнища на България – град Сливен и неговия край. Години наред майските огньове събират на среща будителството, просвещението, родолюбието, творчеството, изкуството. Вярвам, че техният дух ще изпълни този месец. Каня всички вас да участваме заедно в многобройните събития, които е подготвила Община Сливен в киното, музиката, театъра, литературата и танците, така че всеки да намери начин да открие своя Сливен. Откривам Майските дни на културата „Сливенски огньове“ – 2019 г.“, каза в словото си Стефан Радев.

Вечерта завърши с огнено шоу „Дивинитас“ и празнични фойерверки.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев