АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПЪРВИ СМЕ В ЕВРОПА ПО АРЕСТУВАНИ И ОСЪДЕНИ КАНАЛДЖИИ

Бойко Борисов и Маркус Зьодер
02.05.2019 / 13:18

На първо място сме в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер, предаде агенция „Фокус“.

„На разговора още веднъж детайлно запознах колегата Зьодер с охраната по Шенгенското пространство. За пример в Европа сме“, каза още Борисов. По думите му страната ни е доказала, че се справя с нелегалната миграция. Мисля, че сме на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии“, подчерта министър-председателят.

Той отчете, че отпуснатите пари за охрана на границата от ЕК са свършили добра работа. „Ние от нашия бюджет инвестираме непрекъснато за охрана на границата“, допълни Борисов.

"Изявих своите претенции към колегата Зьодер, затова че Шенгенското пространство не го охранявате добре. Ние с Турция имаме споразумение и го спазваме перфектно. Нашите проблеми са с гръцката граница. Моля да направите така, че Шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от Шенгенското пространство“, посочи премиерът. Според министър-председателя Шенген не е панацея.

„България е изпълнила всички критерии, заложени досега. Всички са го подкрепили. Има егоизъм в една държава и то ясно ми е казано", каза премиерът. „Фронтекс“ има голяма и важна роля. Тя трябва да остане контролираща и съответно да пише в докладите за държавите кой как се справя. Ангажиментът за опазване на външните граници е за всяка една от граничните държави“, посочи премиерът.

Според него ангажиментът на всяка една от държавите трябва да бъде ясен. „Не считам, че трябват милиарди отново да се похарчат, за да се създава гранична полиция на „Фронтекс“ при положение, че държавите с много по-малък ресурс могат да се справят“, допълни още министър-председателят.

В тежки времена България се доказва като стабилен европейски партньор, заяви Маркус Зьодер.

„България показва колко силна и стабилна е тя и колко силни, важни и значими са усилията за запазване на сигурната в границите на ЕС. България също получи подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но тя и със собствени средства вложи много усилия, за да осигури именно защитата на тази външна граница“, заяви още Зьодер.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Бавария в областта на вътрешните работи, сигурността, икономиката и финансите, както и теми от европейския дневен ред.

След двустранната среща на Борисов и Зьодер ще бъдат проведени и пленарни разговори между делегациите на България и Бавария.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев