АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕМИЛ КОШЛУКОВ ВРЕМЕННО ЩЕ ОГЛАВИ БНТ. СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЕМ ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА

Емил Кошлуков
24.04.2019 / 14:11

Асоциацията на европейските журналисти протестира остро срещу решението на СEM да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността.

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков“, се казва в позицията, разпространена от Асоциацията.

И още, че този избор представлява "сериозна опасност за безпристрастността на медията по време на отразяването на предстоящите европейски избори".

Емил Кошлуков временно ще изпълнява длъжността генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), след като Съветът за електронни медии (СЕМ) единодушно гласува оставката на досегашния шеф на националната медия Константин Каменаров. До оттеглянето на Каменаров се стигна, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Досега Кошлуков беше програмен директор на БНТ. Той беше и единственият кандидат за поста и.д. генерален директор на обществената телевизия, който по закон отговаря на изискванията за тази длъжност. Той беше избран с три гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Емил Кошлуков ще бъде на поста три месеца, през които трябва да се проведе конкурс за нов генерален директор на телевизията.

Иво Атанасов, член на СЕМ: "Той получи само три гласа "за". Ако имаше фигура, която наистина да бъде подкрепена от петимата, това би дало една стабилност на Националната телевизия във времето на предизборната кампания".

София Владимирова, която беше преизбрана за председател на СЕМ за още една година, подчерта, че най-важно е спокойствието в БНТ: "В деликатния момент, в който, за съжаление, се наложи - при тези форсмажорни обстоятелства, да взимаме такива решения, разбирам хората, с които говорих. Разбирам и тяхното желание да не се споменават имената им. Някои от мотивите бяха лични, други бяха, че телевизията наистина е в много тежък момент. Предстои само след два дни да започне предизборната кампания, предстои посещението на папата в България".

Оставка пред СЕМ подаде и Валери Запрянов, член на УС на БНТ. Тя също беше приета от членовете на медийния регулатор.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев