АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕЦАТА ЗАСЕГА НЯМА ДА СЕ ПРИЕМА

Бисер Петков
24.04.2019 / 10:44

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството. Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев