АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

30% ОТ ДЕЦАТА БИХА ИЗЛЕЗЛИ С ЧОВЕК, КОГОТО ПОЗНАВАТ САМО ОНЛАЙН

Деница Друмева
17.04.2019 / 10:24

„Децата са грамотни и са наясно за рисковете в интернет, както и как да се предпазят от тях. В действителност обаче те не спазват основни правила за работа с интернет, които биха гарантирали тяхната сигурност“. Това каза пред БНР Деница Друмева – управител на Фондация „Хестия“, преди днешната международна конференция „Изграждане на киберустойчиво общество“.

Изводът й е от проучване, включващо над 8000 ученика в София. Според него голям процент от децата не си сменят паролите, както и не използват настройките за поверителност в социалните мрежи.

По време на проучването децата са запитани дали биха излезли с непознат човек, когото познават само онлайн. 30% от запитаните биха излезли с такъв човек, подчерта Друмева. По думите й по-малките участници не са толкова склонни да излязат с непознат човек. При по-големите обаче – 17-18-годишините, процентът на тези, които биха се срещнали с непознат, е над 40.

Над 70% от участващите в проучването деца използват интернет повече от 2 часа дневно, посочи още Деница Друмева. По думите й е положителен изводът, че децата са склонни да споделят с родителите си, ако се почувстват застрашени в интернет.

Според нея е необходима цялостна стратегия, която да противодейства на киберпрестъпленията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев