АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕВОЗВАЧИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: ЗАРАДИ ТОЛ ТАКСИТЕ ЩЕ ПОСКЪПНАТ СТОКИТЕ

Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт
16.04.2019 / 11:38

"От 18 филийки в хляба - три ще отиват за тол такса, а четири - за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя",илюстрира пред NOVA ситуацията Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

От бранша искат държавата да отложи въвеждането на тол системата. Тя трябва да започне да функционира от средата на годината за камиони от над 3,5 тона. Още вчера обаче от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излязоха с призива тол системата да се въведе от 2020 г.

„Очакваме хаос, защото системата все още не е изградена. По договор трябва да има 6-месечен тестов период, който да покаже, че системата работи и отчита коректно”, обясни Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в транспорта. Според него без тестов период ще има хаос.

Миролюб Столарски обясни, че австрийска фирма изгражда системата и трябва да я предаде на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От там обаче молели същата фирма да помага за обслужването на тази винетна система.

„По договор това е собственост на държавата, т.е. на АПИ. Трябваше да бъдат създадени около 100 чисто нови пунктове. Не е направена връзката между митниците и АПИ, не е направена и между НАП и АПИ. Ще стане така, че транзитният трафик ще минава безплатно. На митницата няма как да ги контролират. Системата изобщо не е изградена. В момента с една винетка минават три турски камиона”, заяви Столарски.

Според него тол системата е „изкривена”. „Всички сме „за” системата. Но нито една държава не таксува втори, трети клас”, заяви Столарски. Той е категоричен, че няма как един превозвач да избере път, по който да не плати, например по третокласен път. „Всички тези пари ще бъдат платени от българския потребител, а те никак не са малко. Това е разход, който ще вземем от нашия клиент, а той ще я вземе от вас, от стоката, която си купувате”, заяви Филипов.

Той каза, че са разговаряли с Пътната агенция и са предупредили, че с тези такси няма да се съгласят и ако трябва, ще преминат към протестни действия.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев