АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ НА СЛИВЕН ГЕРМАНСКИ ГРАД ГЕРА БЕРНД КРЮГЕР ПОСЕТИ ОБЩИНА СЛИВЕН

Стоян Марков и Бернд Крюгер
15.04.2019 / 15:06

Бернд Крюгер, общински съветник от побратимения на Сливен град Гера, Германия, посети община Сливен. Заместник-кметът Стоян Марков прие госта, който е на едноседмично посещение в България, свързано с проекта „Музика вместо улица“. Той се финансира от Германия и несочен към музикалното обучение на деца.

Гера многократно подпомага дейности по проекта, като ключова роля в него играе сливенският музикант Георги Калайджиев, който работи и преподава в град Гийсен. Той е тук, заедно с Бернд Крюгер и подготвят концерт на сливенските деца-музиканти това лято в Германия.

Стоян Марков и Бернд Крюгер обсъдиха сътрудничеството между двата града. Немският гост отправи покана от името на зам.-кмета на Гера Курт Даненберг за гостуване на сливенска делегация.

Германският гост запозна Стоян Марков с любопитен и новооткрит факт от библиотекарка с български произход, работеща в Гера. Художникът Бенчо Обрешков, учил в гимназия в Сливен от 1920 до 1926 година, е бил cтудент в майсторския клас на емблематичния за Гера немски художник Ото Дикс и на Кокошка в Дрезден. Първата му самocтoятeлнa изложба в Дрезден е имaлa голям успех. Той е бил приятел със семейство Радеви, с Бистра Винарова-Радева, съпругата на Симеон Радев, която е била и приятелка с Дикс, Конрад Феликсмюлер и Кокошка, c Георги Папазов – кубист и фовист и c Пикасо, Шагал, Брак, Паскин и др.

Крюгер съобщи, че за последна година е общински съветник и предстои оттеглянето му от политиката. Г-н Марков изтъкна, че заради дългогодишните му заслуги в нашите взаимоотношения той винаги ще бъде посланик на добра воля на град Гера в Сливен.

Двамата си размениха символични подаръци.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев