АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА ПОЛИЦИЯТА В ГАБРОВО

Бойко Борисов
12.04.2019 / 15:42

Имам основателни претенции към директора на полицията в града. За мен оставката или поемането на отговорност от този директор трябва да стане факт, щом се прибере министърът. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, в отговор на въпрос за напрежението в Габрово, предизвикано от побоя на трима цигани над продавач в хранителен магазин.

Премиерът обясни, че докато той самият е бил на Европейския съвет, а след това - в Дубровник, министърът на вътрешните работи и главният секретар са били в централата на Европол в Лион.

Борисов обясни още, че е получил сведения, че месеци наред са допуснати случаи в града, при които "разни такива групи да си пият бира на детски площадки, да се правят на интересни в града".

"Това е ролята на полицията - това да не го допуска. Полицията е за това, да е взела мерки", категоричен бе премиерът.

"Ако е така, както чувам, големи групи хора са се разхождали нагоре-надолу и са притеснявали майките, децата или хората, полицията къде е? Да са ми докладвали, да съм изпратил още 100-200-300 полицаи. Със стотици милиони дадохме повече за МВР. Имаме кадри, имаме всичко", аргументира се Борисов.

"Какви правомощия? Няма незадържан ром, извършил престъпление", категоричен бе Борисов в отговор на въпрос необходимо ли е да се дадат повече правомощия на полицаите за борбата им с циганската престъпност.

"От 12 000 затворници, или колкото са, 10 или 11 000 са роми. Недейте да настройвате хората и етносите едни срещу други", призова премиерът.

"За предишните избори имахме мигранти. Спряхме ги, сега като няма мигранти, трябва да намерим някакъв такъв етнически въпрос", заяви още той.

"Да, грубо посегателство. Да, тези, които са отишли да бият магазинера, сега са в ареста с постоянни мерки в Търново. Въпросът е, като са хванати, аз ще говоря само за МВР, защото другите правозащитни органи са много чувствителни - защо са пуснати? За този, в МВР, който ги е пуснал, аз ще искам тежка санкция. Другите органи вие си ги питайте", категоричен бе премиерът пред журналистите.

След втория ден на протести в Габрово са образувани три бързи производства и едно наказателно производство по общия ред за действия на участници в него, съобщиха от прокуратурата.

Бързите производства се водят срещу трима мъже на възраст 28, 27 и 19 години. Според данните, снощи около 21.30 часа на ул. "Батак" в Габрово противозаконно са пречили полицейски служители да изпълнят задълженията си.

Наказателното производство е във връзка със запалено имущество на значителна стойност - две полумасивни едноетажни постройки. В постройките не е имало хора.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.

След инцидента в Габрово от 7 април, при който, трима души пребиха продавач в магазин, на следващия ден - 8 април, в рамките на до 24 часа, те са били задържани. На 10 април са привлечени като обвиняеми. Районният съд остави тримата за постоянно в ареста.

Източник: Епицентър бг, Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев