АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕНО ДИМОВ: С 60% СА НАМАЛЕЛИ ПРЕВИШЕНИЯТА НА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА

Нено Димов
12.04.2019 / 11:57

За период от около осем години, от 2011 до 2018 г., близо с 60 на сто са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в станциите, които правят мониторинг на чистотата на въздуха в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR, съобщава БНТ.

През 2011 г. само в девет от тези станции са били постигнати средноденонощните превишения на годишна база, което е 75 на сто непостигане на нормите. През 2018 г. 29 станции показват постигане на нормите, което е 75 процента за осем години. Това е резултат от -75 до + 75 на сто, което е забележително, посочи министърът.

Нено Димов постави на първо място изискванията към качествата на горивата и в момента Министерството на земеделието работи по наредба, която да приложи тези норми в рамките на дървесината брикетите и въглища. Втората много важна промяна в закона е кметовете да постигат успехи, а не да изпълняват програми, защото ние искаме резултати, заяви Димов и подчерта, че основните замърсители са битовото отопление, транспортът, икономиката и индустрията.

Министърът припомни, че България е била осъдена от съда на ЕС за 28 града през 2017 г. заради мръсния въздух.

„По предварителни данни девет града вече са извън този списък, защото покриват изискванията. В края на този месец се очаква да излязат окончателните резултати“, поясни още той и направи равносметка на постигнатите резултати в София по отношение на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

„През последните три години в София в няколко от 5-те станции има драматично подобрение на показателите през зимния период, който е от октомври до март. Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения то през 2018/2019 те са 16. Станцията в Младост отчита намаления от 46 на 32“, обобщи нено Димов.

Според него обаче проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова правителството работи за повишаване на доходите на населението.

„Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкова проблем на околната среда – той е проблем на градската страна, който засяга здравето на гражданите. Той обхваща цял един спектър, покриващ манталитета на една държава“, заяви Димов.

Той посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха.

„Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е концентриран там, където живеят хора, които нямат достатъчно възможности. Затова приоритетът на правителството за повишение на доходите е пряко свързан с подобряване качеството на въздуха. Това води като цяло до опазване на околната среда“, подчерта министърът и добави, че над 44 млн. лв. ще получи Столична община, които ще бъдат инвестирани в домакинствата с оглед подобряване на околната среда.

„Това ще стане и на още пет места. Правим всичко възможно, за да го осигурим и на други български общини, които да започнат да полагат мерки в тази посока“, каза още той.

Димов посочи още, че в национален мащаб остават 25 процента от станциите, които не отговарят на изискванията и изрази надежда, че в следващите две-три години ще успеят гражданите да се похвалят с факта, че дишат чист въздух.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев