АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАЯ ИЛИЕВА: ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ СА САМО ЕДНО ОТ ИСКАНИЯТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И ДОРИ ТО НЕ Е ИЗПЪЛНЕНО

Протести на медицински работници
11.04.2019 / 16:04

Държавата не трябва да вклинява неразбирателство между лекарите и медицинските сестри, а да изпълни исканията на здравните работници за достойно заплащане и условия на труд. Това заяви в предаването „12+3“ Мая Илиева – една от организаторките на продължаващите протести на медицински сестри.

Протестите няма да бъдат прекратени въпреки обещаните от правителството допълнителни 50 милиона лева за заплати, с които минималното възнаграждение за сестрите ще се вдигне на 950 лева от 1 юни. Исканията на сестрите са за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, или 1120 лева, както и за конкретна методология за изчисляване. Следващият национален протест на медицинските сестри е насрочен за 15 май.

„Не ни удовлетворяват, защото изобщо не знаем къде и за какво ще отидат, като предишните 30 млн. Освен това се говори само за болници, а не за всички здравни специалисти, които работят в училища, поликлиники, домове за медико-социални грижи и така нататък“, допълни Илиева.

„Наистина има голямо разделение в заплащането между нас и лекарите, но това е тема на съвсем друг разговор. Не бихме искали да се сравняват заплатите, а просто достойно заплащане на труда ни“, каза Илиева по отношение на изказването на премиера Бойко Борисов, че не иска 50-те милиона да отидат за допълнително материално стимулиране на лекарите.

Илиева допълни, че здравният министър Кирил Ананиев е отказал да покаже на протестиращите работната методология за изчисляването на заплатите им.

„На срещата онзи ден при министър Ананиев той показа изработена методика, но ни я показа отдалеч – вдигна папката с документите. Когато поискахме да я видим, той каза, че не може да ни я предостави, защото ще я развяваме по медиите. Каза, че ще я предостави на работодателите, за да се тества в някои болници. Помолихме го поне да изчете какво включва. Първата точка е, че ще има строг контрол. Втората е да няма дискриминация върху работещите. Другите две точки бяха финансови, като той каза, че за всяка има голяма разработена глава, но ние лично не видяхме методиката“, заяви Илиева. По думите ѝ, Ананиев обещал между 5 и 10 май да има резултати от тестването на методиката.

По отношение на опасността медицински сестри да се откажат от протестите заради увеличаването на възнаграждението им до 950 лева, Мая Илиева каза: „Надявам се да останем единни. Целта ни не са само заплатите. Имаме декларация с 9 точки, която не свършва със заплатите. В момента нито една точка не е изпълнена и изобщо не са обсъждани. Надявам се колежките да помислят по-мащабно и да разберат, че искаме цялостна промяна и да не се отказват. На 15 май се надявам да дойдат повече колеги и хора, които да ни подкрепят. Нямаме политически искания и никога не сме имали. Всяка от нас си има предпочитания. За мен лично у нас има две партии – на гражданите и на мафията – и всеки трябва да определи към коя принадлежи“, заяви Мая Илиева – една от организаторките на протестите на медицински сестри.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев