АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ЧУКОВ: В ЛИБИЯ ИМА БИТКА МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ ЗА ПАРЧЕ ОТ ПЕТРОЛНАТА

проф. Боян Чуков
09.04.2019 / 19:54

90% от либийския нефт отива в Европа. Затова европейците са нервни от военните действия между ген. Халиф Хафтар и частите на премиера Фаиз Сарадж. Мнението е на анализатора проф. Боян Чуков. В предаването „12+3“ той нарече конфликта „битка между големите петролни компании ЕНИ, "Тотал", "Шел" за получаване на парче от баницата. Либийските сили са въвлечени в тази война".

Според Боян Чуков е интересно да се види кои глобални и регионални фактори стоят зад двата полюса.

„Зад ген. Хафтар стоят Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Франция и Русия. Зад премиера Сарадж са "Мюсюлмански братя", Катар, Турция, Великобритания и Италия. Така имаме сблъсък между "Мюсюлмански братя" и сунитите, които са в Саудитска Арабия. Затова последната е против Катар".

По повод спекулациите, че ген. Хафтар е агент на ЦРУ и от друга страна играе и за Путин проф. Чуков припомни:

„Той е завършил съветско военно училище. След това 20 години е във Вирджиния (САЩ), където работи с ЦРУ.... В Либия, на територия, контролирана от Хафтар, има две бази – едната на ЦРУ и другата на Франция. Тя я получи, след като Макрон се обърна преди една година и на практика легитимира генерала пред ЕС.... Зад него стоят определени руски олигарси с интереси към газовите залежи в Либия... По крайбрежието на Либия има 1 милион човешки същества, които са готови да нахлуят в Европа. Това обяснява голямото притеснение на Италия от ситуацията".

Като любопитен факт Боян Чуков изтъкна, че и двата либийски центъра се обслужват от една и съща банка. Ето как се намесва и битката за нефта:

„Хафтар зае едно от основните находища на нефт на юг - Шарара. До тогава то беше под контрола на правителството в Триполи, но противната страна охраняваше пътя, по който нелегално се изнася. Хафтар беше посредник. Със завземането на находището Хафтар показа, че вече иска да продава. Тук се намесват интересите на италианската ЕНИ, френската "Тотал", руските нефтени компании и тези от Великобритания".

Ключова фигура в либийския конфликт е Абдел Халим Белхадж - един от ръководителите на либийската ислямистка бойна група, която беше филиал на "Ал Кайда". Тя се манипулира от ЦРУ и МИ-6. В момента зависи към коя страна ще се присъедини той.

„Това е лакмус накъде духа вятърът в конфликта между двете страни в Либия. Виждате острата реакция на британците. Американците изтеглиха своите G.I. (военни) на корабите и изчакват. И руснаците казват, че са за мирно решаване на въпроса. Групировките са оставени да решават въпроса помежду си".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев