АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: ПРЕДЛОЖИХ ПРОЕКТ ЗА СТАНОВИЩЕ НА КСНС, ТОЙ НЕ СЕ ПРИЕ

Президентът Румен Радев
08.04.2019 / 18:14

Това стана ясно от думите на държавния глава след края на Съвета. „Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение“, коментира президентът.

По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев.

„Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията да генериране на корупцията”, допълни президентът.

Президентът Румен Радев призна, че не е имал намерение да свиква КСНС по тази тема, но: "Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и, когато избухна "апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем касае националната сигурност".

Президентът остро разкритикува реакцията на политически партии и на държавата във връзка с "Апартамент гейт". А това е само айсберг на истинската корупция, заяви държавният глава на брифинг след Консултативния съвет по национална сигурност.

Оставките могат да бъдат достатъчни за партията, те не са и не могат да бъдат достатъчни за държавата и за народа.

Политиците трябвало да живеят само от заплати, както искал народа, настоява още Румен Радев, а за това трябват много действия. Ефективни присъди иска още президентът. Апартамент гейт е само айсберг на истинската корупция, предполага държавният глава.

Налице е растяща криза на доверието, смята още Румен Радев. Той очаква институциите да започнат да изпреварват медийните публикации.

Нямаме време, трябва да се вземат решителни и адекватни мерки, за да се докаже, че има държавност и тази държавност е на мястото си, каза още президентът.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев