АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИМА ГОТОВНОСТ 1200 ВОЕННИ ДА БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ НА ГРАНИЦАТА

Министерски съвет
08.04.2019 / 12:04

Ситуацията на границата на България с Гърция и Турция е спокойна и е под засиления контрол на МВР и МО, съобщи пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Има готовност допълнителни екипи на полицията и армията да бъдат изпратени на границата, при евентуално напрежение от бежански наплив. По думите на Каракачанов рамките на 24 часа могат да бъдат мобилизирани 1200 военни на границата ни, съобщава бТВ.

„Ситуацията е под контрол, наблюдава се и има готовност да се реагира автоматично. Органите на МВР и Отбраната са в готовност да изпратят необходимите хора, съоръжения и транспортна техника. Република Турция взе много строги мерки, има над 100 арестувани, ние сме длъжни да вземем мерки обаче, защото времето се оправя и тези хора може да бъдат използвани за политически цели в Европа", каза Красимир Каракачанов.

Според премиера Бойко Борисов неслучайно напрежението ескалира в навечерието на европейските избори.

„Във време, в което 95 процента от миграцията е намаляла в Европа. Помните колко тежък беше Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем”, е заявил Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът допълва, че трябва да има готовност за задържане на бежанци, така че да не се разпръснат из страната.

„Имаме много добро сътрудничество с партньорски служби на чужди държави, периметърът се наблюдава в дълбочина, организация има. Има информация, че опитите за ескалация на напрежение в Турция и Гърция са от оформени тартори в тези общности. Какви са им мотивите – все още не знаем”, каза още Каракачанов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов посочи, че ситуацията по нашите граници с Турция и Гърция е спокойна, но се налага да се засили превантивно присъствието на сили за сигурност.

„Има екипи от „Гранична полиция“, допълнително съм разпоредил да се засили и присъствието на жандармерията, която провежда акция в пограничните малки населени места. Утре ще направим проверка на терените отново, с оглед на въвеждане на план за действие при кризи. Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия“, съобщи Младен Маринов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев