АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНК-ВАЛТЕР ЩАЙНМАЙЕР И РУМЕН РАДЕВ ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИНВЕСТИЦИИ У НАС

Президентът Румен Радев в президентът  на Германия Франк-Валтер Щайнмайер
04.04.2019 / 20:22

Президентите на България и Германия обсъдиха на среща в София възможностите за стратегическа немска инвестиция у нас. След разговорите българският държавен глава Румен Радев заяви:

"Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Уверих президента Щайнмайер, че всички институции в България са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставим най-добрите възможности и сигурна инвестиционна среда за една такава инвестиция".

"Не пропускайте своя шанс да инвестирате в България", призова президентът Румен Радев на среща с бизнес делегацията, която придружава президента на Германия. Германският бизнес в България има устойчиво и силно присъствие – заяви президентът Румен Радев и наблегна на инвестициите в индустрията и производството и силните стандарти на качество, които германските компании налагат.

Отвъд икономическите показатели и статистиките, държавният глава посочи неоспоримото предимство на България – младите хора, които подреждат страната ни на 6-о място в света по брой медали от олимпиади по природните науки, далеч преди Германия и освен това отлично говорят немски.

Българският президент сам заговори на немски, като посочи, че страната ни има много прекрасни немски училища и самият той е възпитаник на такова.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че е впечатлен от двустраните икономически показатели и призова присъстващите за откровен и ползотворен диалог с назоваване на проблемите, които съществуват. Той коментира възможностите за германски инвестиции у нас:

"Германия има интерес политическите, културните и икономическите отношения между двете страни да са още по-тесни. Икономическите ни връзки и през последните години са много успешни".

След разговорите с Румен Радев, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се срещна и с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили двустранните търговско-икономическите отношения, както и въпроси от сферата на сигурността, миграцията и европейския дневен ред.

8,5 на сто от чуждестранните инвестиции в България са германски, а двустранният стокообмен за последната година е в размер на 8 милиарда евро.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев