АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

“МЕДИАПУЛ”: С ЛИЧНИ СПЕСТЯВАНИЯ И ПАРИ ОТ ТАТКО АНГЕЛКОВА Е КУПИЛА ИМОТИ ЗА НАД 1 МЛН. ЛВ.

Николина Ангелкова
04.04.2019 / 18:53

За 10 години министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила имоти на обща стойност над 1 млн. лева. Три от жилищата са на нейно име, а едно е декларирала на името на дъщеря си. Това показа проверка на Mediapool въз основа на имотната декларация, попълнена от министъра през 2017 г. и в имотния регистър. Отделно Ангелкова е декларирала 10 банкови влога в левове, евро и британски лири, чиято левова равностойност се равнява на 673 723 лв. Средства са нейни спестявания и дарения от роднини.

В четвъртък, след като шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск заради прокурорската проверка за имотите му, лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов препоръча на премиера Бойко Борисов да провери министрите си.

"Той добре е Борисов да си огледа по-внимателно министрите. Че и там има такива. "Овча купел", "Бързарица" 2. 142 кв. м. за 61 000 лв. Намерете го кой е", прикани той пред журналисти без да назове име. Посочените от него локации и фиксацията му срещу Ангелкова обаче бяха достатъчни "жокери", че става дума именно за нея.

Проучване на Mediapool чрез агенции за имоти показва, че за три от имотите на Николина Ангелкова е спорно дали са придобити на пазарни цени.

Средствата за купуване на двата най-скъпи имота, за които са платени близо един милион лева, са дарени от баща ѝ – Панайот Панайотов, който е акционер във фирма за пътни ремонти. Това се казва в отговора на Министерството на туризма на запитване на Mediapool. В него министър Ангелкова твърди, че имотите са придобити на пазарни цени.

"Отбелязвам, че преди да заема публична държавна длъжност, съм била на високо платени ръководни длъжности в частния сектор, приходите от които са надлежно декларирани.

Сградите на имотите, които съм придобила, са въведени в експлоатация преди повече от 10 години, не са луксозно строителство, съгласно строителните стандарти. В същите локации и към момента се предлагат имоти със сходни цени на придобитите от мен", се казва в отговора на Ангелкова до Mediapool получен в края на март.

Това е първият имот, който Николина Ангелкова придобива още през май 2008 г., когато е извън властта. По това време тя е директор на българския офис на испанската компания "Херчеса", която имаше планове да строи квартал в "Овча купел", но така ѝ не реализира идеята си.

Именно в кв. "Овча купел" на ул. "Бързарица" 2 Николина Ангелкова купува в четириетажна сграда апартамент с гараж с обща площ от 142 кв. м за 75 000 лева, според имотния регистър. Това прави средна цена от около 270 евро/кв.м. Апартаментът е купен от частната фирма "Стобис 2000".

Годините 2008 и 2009 г. са пиковите за цените на имотите, след което следва спад заради кризата, припомниха брокери. Според тях цена от 270 евро/кв.м означава имотът да е купен дори под себестойност, защото само строителството се калкулира на цена от 250 евро/кв.м без в тази стойност да влиза цената на парцела, придобит от инвеститора.

Второто си жилище Николина Ангелкова купува през февруари 2015 г. вече в качеството си на министър на туризма. Продавачът е частно лице. За апартамент от 132 кв.м и гараж от 18 кв.м в нова 5-етажна кооперация в елитния квартал Ангелкова е декларирала, че е заплатила 210 000 лв. Това прави средна цена от 700 евро/кв.м.

През 2015 г. жилищният пазар вече се е възстановил от кризата и цените за ново строителство в "Лозенец" са не по-ниски от 1000 евро на кв./м, твърдят брокери на имоти.

Според министър Ангелкова обаче през февруари 2015 г. "цените на недвижимите имоти бяха ниски" и секторът тепърва започвал да се възстановява след кризата. В отговора до Mediapool тя посочва, че сградата е построена през 2006 г. и апартаментът е бил изцяло за основен ремонт на всички помещения, а платената от нея цена е пазарна.

"Паричните средства за покупка на имота са от приходи, надлежно декларирани и с платени данъци от периода когато съм заемала високо платени ръководни позиции в частния сектор и преди да бъда заета в изпълнителната власт", се казва още в отговора на Ангелкова до Mediapool.

Третият имот подарък от татко – парцел в Бояна за 518 421 лв.

Последната придобивка на Николина Ангелкова е поземлен имот във вилна зона "Киноцентъра" - първа част. Той е купен от частно лице през ноември 2018 г. Имотът е с площ от 1253 кв.м с едноетажна къща и допълнителна постройка. За него Николина Ангелкова е платила 518 421 лв. Това прави средна цена от 212 евро/кв.м. Имотът е придобит по пазарни цени при условие, че къщата е негодна за живеене, казаха брокери на имоти пред Mediapool.

В отговора си до Mediapool Николина Ангелкова посочи, че къщата и гаражът, които са отбелязани на кадастралната карта, са необитаеми от години и негодни за ползване. По тази причина тя предвижда да ги събори, което е допълнителен разход.

Ангелкова заявява още, че средствата за покупката на имота са дарени от нейния баща Панайот Панайотов, като за това са платени всички данъци.

Отделно в имотната си декларация Ангелкова е декларирала, че с пари дарени от баща ѝ през 2017 г. купува за 480 000 лв. още един имот - апартамент и гараж от 304 кв.м в Драгалевци. Той не е на нейно име, а на детето ѝ. В имотния регистър е посочено, че става въпрос за покупка на фитнес, гараж и офис за 469 399 лв.

"Цената на апартамента по нотариален акт е 240 000 евро или 469 399 лв, както е в Имотния регистър. Грешката в цената е техническа и идва от там, че при попълване на декларацията 240 000 евро е умножено по две", уточнява Ангелкова в отговора до Mediapool. Тя твърди, че цената е пазарна. Средно излиза по около 790 евро/кв.м.

"Заключение"

Без да има зададени въпроси от Mediapool за нашумялата строителна компания "Артекс", от която апартаменти закупиха редица представители на властта, които в последствие подадоха оставки Ангелкова пише следното:

"Заключение: Заявявам, че не съм имала никакви отношения със строителната фирма "Артекс". Искам да отбележа, че аз и екипът ми ще следим внимателно отразяването на темата, свързана с имотите и при опити за уронване на престижа на мен и семейството ми ще бъдем принудени да вземем мерки по съдебен ред. Отбелязваме също, че за публикуването на информация в медийна публикация при участието на дете, се изисква изрично съгласие на родителите. Съгласно чл. 11 А от Закона за закрила на детето сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители. В тази връзка съм категорично против малолетната ми дъщеря да бъде въвличана в медийни публикации."

Източник: mediapool.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев