АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ, ПРИЕЛО ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Изложба за отбелязване на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция.
02.04.2019 / 19:43

В зала „Сирак Скитник“ днес бе открита представителна изложба за отбелязване на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Сред официалните гости на събитието бе кметът Стефан Радев.

На платна, подредени в залата бяха представени документи от Централния държавен архив и държавните архиви в страната, които проследяват подготовката по приемането на Търновската конституция. Изложените портрети, дневници и протоколи представят дейността и устава на Учредителното събрание, както и исторически и биографични факти, свързани с народните представители от състава му.

По време на откриването областният управител Чавдар Божурски посочи, че създаването на Основния закон в държавата е дело на високообразовани личности. Сред тях е и роденият в Жеравна и гордост за Сливенския край възрожденски просветител Тодор Икономов, известен като един от председателите на Учредителното събрание.

На изложбата присъстваха още председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, зам.областният управител Димитринка Петкова, ръководителите на Окръжната и Районната прокуратура Пламен Стефанов и Иван Иванов, директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, директорът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов, директорът на РИМ „Д-р Симеон Табаков“ д-р Николай Сираков, граждани и гости.

Изложбата е подготвена от Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и ще е достъпна за посетители до 4 април, включително.

Домакин е областният управител Чавдар Божурски, в партньорство с Община Сливен и Художествената галерия в града.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев