АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕКАРИ: ПАЦИЕНТИТЕ НИ НЕ СА СКЛАДОВА НАЛИЧНОСТ В СОФТУЕРА

Лекар
02.04.2019 / 10:02

Освен фирмите, и лекарите трябва да свържат с нов софтуер касовите си апарати с данъчните. Според общопрактикуващи лекари във Велико Търново това е поредното необмислено решение на държавата, което ще доведе по-скоро до затруднения, отколкото да донесе ползи.

„Добре е, че държавата иска да изсветли доходите, но джипитата не сме най-големите крадци“, коментираха лекари пред БНР. Медиците посочват, че новото изискване е почти неприложимо в груповите практики и се противопоставят на „изтичането“ на лична информация за пациентите си към Националната агенция по приходите.

„Пациентите ни не са складова наличност в нашия софтуер. Не търгуваме с тях. И сега дейността ни е прозрачна“, твърдят д-р Любка Любенова, д-р Мария Пенева и д-р Валентина Величкова – съуправители на груповата практика по повод изискването да свържат медицинския си софтуер с данъчните.

Тя смята, че новото изискване само ще затрудни лекарите: „Това е една допълнителна бюрократщина, че трябва за всяко нещо да се разкарва пациентът, да се проследява, да се плащат такси – влизаме в остри пререкания“.

Проблемът няма да е само при медиците, прогнозира д-р Мария Пенева и добави: „Не се знае дали софтуера на НАП ще издържи с толкова много информация. Освен това имаме и недобросъвестни пациенти, на които им се казва да си платят таксата след прегледа. При евентуална проверка кой е уязвимият – лекарят“.

„Ще стане същата анархия, която стана с пръстовия отпечатък“, смята д-р Любка Любенова.

Исканията си за промени в Наредбата за касовите апарати медиците са отправили към премиера, парламента и ресорните министри.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев