АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕЛЕНСКИ И ПОРОШЕНКО ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА

Володимир Зеленски
01.04.2019 / 08:07

Комикът Володимир Зеленски, който е начинаещ в политиката, получава най-много гласове - около 30 процента, в първия тур на президентските избори в Украйна, сочи екзит пол, цитиран от Франс прес и ДПА.

Зеленски и досегашният президент Петро Порошенко, за когото са гласували около 18 на сто от избирателите, ще се състезават на втория тур на 21 април.

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко получава 14 на сто от гласовете.

"Днес започва нов живот, без корупция", заяви 41-годишният Зеленски в Киев. "Това е само първата стъпка към голямата победа", добави той.

"Благодаря на всички украинци, които не пуснаха бюлетината си на шега. Според последните екзит полове имаме 30.4%. Но в крайна сметка има само един победител. За мен хората са над всичко, те са по-важни от политическите амбиции. Хората, украинците са над всичко. И те ни очакват."

Владимир Зеленски заяви, че няма "да свиква майдана", ако не спечели президентските избори в Украйна:

"Няма да воювам с обществото. Няма да вдигам палатки и да свиквам майдан, за да защитавам своята персона. Ако украинците са срещу мен, няма да стана президент, защото човешкият живот е най-важното нещо.", допълни Володимир Зеленски.

Междувременно комикът не обяви кого обмисля да предложи за министър-председател, ако успее да спечели изборите. Зеленски каза само, че новият премиер трябва да е експерт.

Порошенко от своя страна нарече второто си място "тежък урок". "Не съм еуфоричен", каза украинският президент пред журналисти в Киев. Той благодари на избирателите, които са го подкрепили и са гласували за "ориентацията към НАТО, Европейския съюз и към окончателна независимост от Русия".

В Москва коментират, че няма по-добър кандидат за Русия измежду фаворитите Зеленски и Порошенко. Няма и особени очаквания за подобряване на положението в Донбас независимо от крайния изход от надпреварата. Руските медии отделят внимание на сочения за кандидат на Москва Юрий Бойко, който се класира четвърти с резултат от малко над 9%. Резултатът му се разглежда като добра отправна точка за участието на неговата партия в парламентарните избори наесен. На изборите не бяха допуснати руски наблюдатели, както и не бяха открити избирателни секции на територията на Русия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев