АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА АРТЕКС Е ПРОЕКТАНТ, СТРОИТЕЛ И НАДЗОР НА СГРАДАТА „ЗЛАТЕН ВЕК“

 „Златен век“
28.03.2019 / 19:02

Архитект Весела Мирянова, един от собствениците на фирма Артекс, е проектант, изпълнител и строителен надзор на сградата „Златен век“ в Лозенец. Това е показала поредната проверка на Дирекция Национален строителен контрол, откъдето макар че проектът се реализира от 2007 година насам, за първи път установяват нарушения в строителните книжа на обекта.

А дали сградата се строи законно в момента, не можа да каже дори шефът на Дирекцията Иван Несторов.

Днес се очакваше да обявят от ДНСК дали е законен или не този строеж, след като вчера главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че именно в техните правомощия е да определят това.

Но какво е установила проверката на ДНСК?

Архитект Весела Мирянова участва като проектант и строител в изпълнението на сградата „Златен век“ чрез фирмите си „Артекс проект“ и „Артекс Инвест“, а като надзор чрез фирмата „Строй Контрол Инженеринг“. Това се наказва с глоба от 30 до 150 хиляди лева, стана ясно от думите на шефа на ДНСК Иван Несторов. А откога всъщност е тази ситуация, арх. Мирянова да контролира сама себе си, така и не стана ясно, не успяха да обяснят от Дирекцията, но уточниха, че може би тази ситуация е от 2013 насам, но предстои и това да се уточни.

За този период са извършвани различни проверки от ДНСК, но за първи път това разминаване е установено чак сега.

Проверката на Дирекция „Национален строителен контрол“ е показала още, че има и нарушения на безопасността, които пък се наказват с глобата от 1000 до 10 хиляди лева.

По отношение на валидността на строителното разрешително, т.е. дали е законен към момента строежът „Златен век“, не успяха да кажат от ДНСК, макар че вчера главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че не е презаверявал строителното разрешително, което на практика е изтекло през ноември 2018, а гратисният му период е изтекъл сега.

Според шефа на ДНСК Иван Несторов, чиято служба трябва да контролира строителството на обекта обаче, именно по силата на издадена от арх. Здравков заповед за изменение на инвестиционния проект, (това се е случило през август 2018), разрешението за строеж се удължава автоматично. За какъв срок от време обаче, така и не успя да обясни арх. Несторов, който заяви още, че сградата би трябвало да се строи по Закона за устройство на територията преди измененията му от 2017г., които щяха да направят този строеж законен до 2020.

Докога е законен и дали изобщо е законен той към този момент, сега трябва да се изкаже съдът, където върви съдебна процедура по жалба на жителите на Лозенец.

А затова, че арх. Мирянова е проектант, строител и надзор на сградата, максималната глоба, която тя и фирмите могат да получат, е 150 хиляди лева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев