АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСНОВНИЯТ СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО "КТБ": ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПЛАЩАШЕ НА ИВАН КОСТОВ

Бисер Лазов Снимка: Ладислав Цветков, бТВ
26.03.2019 / 15:54

Специализираният съд разпитва Бисер Лазов, който е основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на КТБ. За първи път от началото на процеса Бисер Лазов дава публични обяснения пред четирима прокурори, 18 адвокати и подсъдимите, част от които са му бивши колеги, съобщи бТВ. Той разказа пред съда, че познава Цветан Василев от 1994 г. и през 1998 г. става счетоводител на неговата основна компания „Фина С“, като заема този пост до фалита на банката през юни 2014 г. По думите му, шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец, пише "Епицентър".

През 2000 г., когато Цветан Василев станал изпълнителен директор на КТБ – тогава малка банка, той споделил на Лазов, че без лоби в държавните институции банката не може да стане голяма. По думите на Лазов, през всичките години оттогава е имало връзка между Костов и Василев, която се е запазила през цялото време, съобщава "Епицентър".

През 2010 г. Цветан Василев извикал Бисер Лазов на място в локалното платно на булевард „Цар Борис I“. На срещата била дъщерята на Иван Костов – Мина Костова. Тримата разгледали офис сградата на номер 159 и Василев наредил да бъде напълнена с негови фирми под наем, който да получава Костова.

До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там. Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец.

Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането. Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.

Свидетелят не отговори на въпроса защо са се разделили с Цветан Василев, след като дълго време се е грижил за фирмата на банкера. „Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият началник, който абдикира, така че аз ще си го извървя”, каза Бисер Лазов, съобщава бТВ.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев