АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН С КОНКРЕТНА ВИЗИЯ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК

Брифинг на общинското ръководство / Снимка: Община Сливен
26.03.2019 / 14:54

Един от акцентите на днешния брифинг на общинското ръководство беше спасяването на паметника на Шести артилерийски полк и предстоящото заседание на Областна комисия „Военните паметници“. Кметът Стефан Радев заяви, че на него ще бъде разгледано предложението на Общината за възстановяването на паметника. Той припомни, че на предходното заседание на комисията е било взето решение паметникът да бъде преместен на бул. „Бургаско шосе“. След като обаче Министерството на отбраната не дава съгласието си за това, Община Сливен е изготвила нова план-сметка за неговото възстановяване на място. Тя възлиза на около 100 хил. лв. и включва дейности по изработване на копие на фигурата, реставрация, консервация и музейно експониране на оригинала. Във връзка с това на днешния брифинг присъстваха и членовете на експертната комисия в състав: председател - гл. арх. Лора Йовчева и членове: арх. Петко Любенов, председател на Камарата на архитектите в Сливен, Александър Дойчинов, директор на НХГ „Д. Добрович“, Стефан Кънев – скулптор и преподавател в художествената гимназия, Маргарита Пенева – директор на ХГ „Д. Добрович“, директорът на РИМ „Д-р Симеон Табаков“ д-р Николай Сираков и инж. Светла Кабадозова, гл. експерт в Дирекция „Общинска инфраструктура“.

Кметът посочи, че Общината предвижда изграждането на нова улица с излаз до паметника и облагородяване на пространството около него, за да може той да бъде свободно посещаван от жители и гости на града.

Стефан Радев добави, че общинското ръководство работи и по идеята за построяването на нова сграда на пожарната в Сливен. „Определили сме терен, който Общината е готова да предостави на Министерството на вътрешните работи. Ако планът бъде одобрен, ще настояваме и за изграждането на нова улица, която да свързва бул. „Бургаско шосе“ с бул. „Хаджи Димитър“. По този начин ще се осигури бърз излаз на пожарните автомобили към северната и южната част на града, а също и промишлена зона“, каза още кметът.

През 2017 година беше открита дарителска сметка по инициатива на общината за паметника, в която до момента са набрани 18841 лв. и 2 000 лв. в строителни материали. В бюджета на общината за 2019 г. също са предвидени средства за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. Дарителската кампания и проявите, свързани с нея продължават.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев