АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАКЕТ „МОБИЛНОСТ 1“ ВЛИЗА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Европейски парламент
25.03.2019 / 21:29

Пакет “Мобилност 1” отново ще се гласува от Европейския парламент, след като в началото на годината правителството и браншът се поздравиха с победа над т.нар. "Закон Макрон".

На 10 януари, на фона на протеста на български превозвачи и колегите им от Полша, Румъния и Латвия, транспортната комисия в Европарламента отхвърли два от трите доклада по пакета, което намали вероятността предложенията да се гледат в пленарна зала. Тази вечер обаче евродепутатите решиха, че правилата за международните превозвачи ще се гласуват в сряда, 27 март.

И това гласуване ще премине на фона на протест, който браншът организира пред парламента в Страсбург. Българските евродепутати ще настояват предложенията да не се гласуват, като в същото време ще внесат свои предложения.

Пакет “Мобилност 1” предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици. От бранша предричат фалит на голяма част от българските транспортни компании, ако регулациите бъдат приети.

Транспортният министър Росен Желязков изрази разочарованието си от гласувания пакет: "Резултатът е изключително разочароващ. Бесен съм от този резултат. Разговарях с колеги от Европейския парламент. Ние имаме 17 членове от 700 в ЕП и те можеха да решат мача. Няма да говоря за тези два гласа, които не ни достигнаха, а ще говоря с благодарност към тези, които направиха нечовешки усилия, за да отидат. С РВД направихме възможно най-късата писта, за да могат нашите седем членове в самолета да стигнат навреме в Страсбург. И всъщност два гласа не ни достигнаха, за да решим дефинитивно този въпрос. И затова съм бесен, защото със 17 членове можеше да решим проблем на половина Европа. Гласовете бяха 154 на 156. Това означава, че Европа е разделена дори в ЕП".

Трима български евродепутати са пропуснали гласуването на седмичната програма, в което ние и останалите противници на пакета "Мобилност" загубихме само с 2 гласа.

Това са Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП),

Нежми Али (ДПС/АЛДЕ) и

Николай Бареков ("Презареди България"/ЕКР).

Ако те бяха в залата, щяха да обърнат вота, който бе загубен със 156 на 154 гласа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев