АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В КИТАЙ ОПЕРИРАХА МОЗЪК ОТ 3000 КМ РАЗСТОЯНИЕ!

Първата в света мозъчна операция от разстояние
21.03.2019 / 23:28

Първата в света мозъчна операция от разстояние вече е станала факт в събота. Граничещото с фантастика събитие е осъществено благодарение на 5G технологията. Мозъчният неврохирург д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си, съобщиха китайските медии.

Д-р Джъпей се е намирал в клиника в югозападнияостров Хайнан, който е на 3000 километра от Пекинската болница PLAGH, където е извършена операцията. Тя е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от болестта на Паркинсон и е споделил, че се чувства добре след революционната интервенция.

Използвана е 5G технология на гиганта HUAWEI. Иновационната апаратура позволява връзка почти в реално време, съобщиха световните медии. Те цитират хирурга, според когото: „Можеш почти да усетиш пациент, който е на 3000 километра разстояние”.

Популярната и разпространена по света днес 4G мрежа не позволява извършването на хирургически операции заради видео лаг и забавяне на дистанционното управление, предаде БНР. Новата технология вероятно е успяла да преодолее тези проблеми, коментират световните новинарски агенции.

Хирургията от разстояние може да облекчи някои спънки в здравеопазването като позволи на хора от бедни райони или военни зони да получат квалифицирана помощ от експерти в различни части на планетата. 5G технологията е стартирала в областта на дистанционната хирургия през януари тази година. Преди два месеца китайски лекар успешно оперирал животински дроб в Медицинския университет във Фудзиен от югоизточния бряг на Китай.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев