АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛОНДОН ПОИСКА ОТСРОЧКА НА БРЕКЗИТ ДО 30 ЮНИ

Тереза Мей
20.03.2019 / 17:47

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е получил днес очакваното писмо от британският премиер Тереза Мей, в което тя иска отлагане на Брекзит до 30 юни, предаде Ройтерс.

Досега датата на фактическото напускане на ЕС от Великобритания бе 29 март.

„Като премиер на съм готова да отлагам Брекзит след 30 юни“, обяви Мей пред парламента. „Правителството възнамерява да внесе предложения за трети вот (на сделката за Брекзит - б.р.). Ако той не бъде положителен, тогава парламентът ще трябва да реши как да се процедира“, каза още Тереза Мей.

Отлагането на Брекзит за 30 юни ще донесе сериозни правни и политически рискове, предупреди в своя реакция на писмото Европейската комисия във вътрешен документ пред започващата в четвъртък двудневна среща на лидерите на ЕС.

Именно от тях зависи да определят продължителността на отсрочката и всички 27 държавни ръководители трябва да дадат съгласието си. Но ЕК уточни, че те са изправени пред двоен избор: 23 май или най-рано края на 2019 г.

Избори за Европейски парламент са насрочени за 23-26 май и при по-дълго отлагане на Брекзит Лондон ще трябва да организира вот.

„Всяко отсрочка трябва да трае до 23 май 2019 г. или да бъде значително по-дълга, което ще изисква провеждане на евроизбори във Великобритания. Всяка друга възможност (например 30 юни 2019 г.) ще доведе до правни и политически рискове за ЕС“, предупреждава Комисията.

В обяснение, че Мей няма да иска дълго отлагане на Брекзит в официалното ѝ писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт заявиха по-рано, че: "Има основания на парламента да се даде малко повече време да намери път напред, но хората в тази страна вече чакат това да се случи близо три години".

Според говорител на премиера хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка. След изпращането на писмото с искане за отлагане на Брекзит Тереза Мей ще замине утре за Брюксел, за да обсъди вариантите с европейските лидери.

В серия от гласувания във Великобритания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Брекзит за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Брекзит. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, ако тя не бъде променена.

Тереза Мей утре ще бъде в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отложен, британският парламент ще се заеме с приемане на необходимото за това законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради задълбочаващите се разногласия между министрите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза по-рано днес, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата си тази седмица в Брюксел и преговорите вероятно ще трябва да продължат идната седмица: „Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица“, отбеляза председателят на ЕК.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев