АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСТОИ ЗАКОНОДАТЕЛНА ПРОМЯНА, ЗА ДА НЯМА ОЩЕТЯВАНЕ НА НИТО ЕДИН ПЕНСИОНЕР

Решават пак / Снимка: Пресцентър на МС
19.03.2019 / 20:53

Премиерът Бойко Борисов е поискал да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер при изчисляването на пенсията му. Това стана ясно след среща при министър-председателя със синдикатите, с управителя на НОИ и със социалния министър.

Взето е решение да се изработи законодателна промяна, за да се изпълни това изискване.

"Все още няма отпусната нито една пенсия след влязлата в сила нова формула за изчисляване на индивидуалния коефициент", обяви социалният министър Бисер Петков.

Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че това, което ще предложи работната група, ще гарантира, че няма да има ощетени:

"Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да направи икономия от 9 млн., би допуснал подобно нещо".

От обясненията на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления – по новата и по старата формула, така че да се минимизира ефектът и пенсионерът да вземе по-благоприятния размер.

"Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко участници от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснато лицата да получат по-малка пенсия", каза Иванов.

От дадените обяснения стана ясно, че калкулаторът на НОИ не конвертира доходите от 30 хил. лева заплата, получавана в инфлационните години, и това може да е причина хората да получават голяма разлика в преизчисленията. Съветът е сами да приспадат нулите от деноминацията.

Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 хил. българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ за ефекта от промяната при изчисляването на индивидуалния коефициент на хората, които ще се пенсионират тази година. Това означава, че като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначално изчислените. От 67 хил. потенциални пенсионери близо 19 хил. вече са се пенсионирали по-рано, а за други 9 хил. стажът не достига и ще бъде допълнен с доход, получаван между 1997 и 1999 година.

Пред БНР Драгомир Драганов, директор на Дирекция анализи и прогнозиране в НОИ, обясни: "Съвкупността, която остава, е около 38 500 души, като за тях – за 57% анализите ни към днешна дата показват, че ще има увеличение на стойността на индивидуалния коефициент, за около 12 – няма да има промяна. Тези 31% ще бъдат с намаление на индивидуалните коефициенти, това са оценките, но за 50% от тях намалението ще бъде между процент, два, три, максимум – пет. За момента не бихме могли да дадем коректна информация за размерите на пенсиите".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на брифинг в централата на партията, че две отделни правителства на ГЕРБ тенденциозно са прокарали социално законодателство, което ощетява бъдещите пенсионери. Нинова припомни, че това е започнало още със социалната реформа на Ивайло Калфин през 2015 г., а миналата година управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са я препотвърдили:

"Те щяха да се борят за триста лева минимална пенсия, а приеха тази реформа, с която утежниха закона от 2015 година. Днес заявяват, че няма да има ощетени и такава била волята на премиера. Само че, питам, ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна република".

Драгомир Стойнев определи ситуацията като политически хаос, който, по думите му, има цена. Стойнев нарече „сделка“ утрешната планирана среща между ГЕРБ и "Воля", която се случва, след като партията на Марешки заплаши, че напуска парламента. Драгомир Стойнев призова за прозрачност и открити разговори между партиите:

"Българските данъкоплатци да знаят политическата цена на оцеляването на кабинета. Това е сделката на годината и тя по никакъв начин не може да бъде осъществена на тъмно, задкулисно, на затворени врати, така, както са работили досега".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев