АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА ПАРЛАМЕНТА ОБЪРКА ОЩЕ ПЛАНОВЕТЕ НА ТЕРЕЗА МЕЙ ЗА БРЕКЗИТ

 Джон Бъркоу - председателят на Камарата на общините, долната камара на британския парламент.
19.03.2019 / 13:02

Председателят на британската Камара на общините Джон Бъркоу внесе още по-голямо объркване в плановете за Брекзит, след като изключи ново гласуване на сделката на премиера Тереза Мей, ако тя не бъде променена. Мей се надяваше да внесе нейната сделка за трето гласуване днес.

11 дни преди определената дата за Брекзит министрите предупредиха за задаваща се парламентарна криза.

По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март. Тереза Мей договори сделка с Брюксел, но тя трябва да бъде одобрена и от британските депутати.

Сделката на Мей обаче бе отхвърлена два пъти и правителството обмисляше да я внесе за трети път, но Бъркоу постанови, че без промени това не може да стане, като се позова на конвенция от 1604 година. Бъркоу уточни, че второто внасяне на сделката е било според правилата, защото тя е била съществено променена:

“Ако правителството иска да внесе ново предложение, което не е същото, или много сходно с отхвърленото на 12-и март, това е напълно в реда на нещата. Но правителството няма основание да внесе отново в Камарата на същото или почти същото предложение, което беше отхвърлено миналата седмица със 149 гласа“.

Решението на Бъркоу изглежда изненада Даунинг стрийт, откъдето по-късно заявиха, че това ще бъде надлежно обмислено.

Ролята на председателя на Камарата на общините включва контролиране на депутатите, да дава думата на правещите изявления и да избира кои поправки могат да бъдат обсъждани и гласувани.

Зам.-министърът за Брекзит Куаси Куртенг потвърди, че Тереза Мей ще пише на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да поиска отлагане на датата на Брекзит.

Ако ЕС се съгласи, правителството ще поиска и двете камари на парламента да ободрят промяната.

Срокът на отлагането ще зависи от това дали сделката ще бъде одобрена в парламента, посочи Куартенг и допълни, че ако по някаква причина това не стане, вероятно ще бъде поискано по-дълго отлагане, което също е предмет на одобрение от ЕС и британското правителство.

Европейските лидери очакват да обсъдят британското искане за удължаване на процеса на Брекзит на срещата им на високо равнище в четвъртък.

Същевременно стана ясно, че лидерите на страните от Европейския съюз може и да не успеят да вземат решение за окончателното отлагане на Брекзит на срещата си в четвъртък и петък в Брюксел, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставени дипломати от Европейския съюз.

Те уточняват, че развръзката ще зависи от това какво ще поиска от колегите си министър-председателят Тереза Мей.

Евентуалното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали 27 страни членки на съюза.

Не е изключено решението за отлагането на Брекзит да бъде взето и след срещата тази седмица с писмена процедура, е заявил пред Ройтерс дипломат, пожелал анонимност.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев